Marksten

Marksten är ett bra sätt att få stabila och underhållsfria ytor i trädgården. Det vanligaste är kanske att man lägger marksten på trädgårdsgångarna för att få en ordentlig gång att gå på och kanske också för att slippa rensa bort ogräs i tid och otid. Men, marksten kan också vara en bra beläggning på infarten eller på uteplatsen, ja i stort sett överallt där man vill ha en hård och platt yta som inte kräver en massa underhåll. Det finns massor av marksten på marknaden och innan du kan börja göra i ordning din gång eller uteplats måste du bestämma vilken typ av sten du vill ha.

Stenarna finns i olika storlekar, former och färger. Du kan lägga en hel yta med likadana stenar, men det går också att kombinera olika storlekar till ett mönster och för att få en mer levande yta. Stenarna finns också i olika material; natursten eller betong. Marksten i betong brukar vara ett billigare alternativ än de som är gjorda i sten. Båda fungerar lika bra och det är mest en smakfråga vilket du ska välja. Det går att lägga marksten själv, vare sig du väljer dem i betong eller sten.

Det viktigaste för läggningen är inte materialet utan att du vet hur du ska göra och att du är noga med underarbetet. Planering och underarbete är som alltid mycket viktigt för att få ett bra slutresultat.

När du anlägger en trädgårdsgång är det bra att tänka på att göra den tillräckligt bred, så att man kan gå obehindrat på gången. Är den smal och trång blir den tyvärr inte det naturliga vandringsstråket och det finns risk för att du genar och får onödigt slitage på gräsmattan. En stig ute i naturen är oftast inte bredare än 30-40 cm, men det räcker inte till för en trädgårdsgång. Man brukar räkna med att en gång i en trädgård bör vara 60 – 70 cm bred. Då är den lagom för en person att gå på, men om du vill att två personer ska kunna gå bredvid varann behöver den vara bredare. Tänk också på att inte lägga gången spikrakt, utan låt den få mjukt böjd form för ett naturligare utseende.

När planeringen är klar är det bara att sätta igång. Gräv ut tillräckligt djupt för att få plats med de tre lager som behövs för att få stabilitet. Det behövs ett förstärkningslager och ett bärlager som består av olika typer av grus samt ett sättlager av sättsand. Hur djupt du behöver gräva beror förstås på hur marken i din trädgård ser ut. Finns där berggrund behöver du förstås inte gräva lika djupt eftersom du kanske till och med kan slopa förstärkningslagret av makadam.

Innan du lägger på sanden ska gruslagren packas noga och jämnt. När du lagt dit sättsanden är det dags att börja lägga stenen. Här kan du använda dig av olika storlekar eller former för att skapa mönster, eller lägga samma typ av sten på hela ytan. För att få en så stabil stenläggning som möjligt sopar du till sist mer sand i fogarna.